Ruim drie eeuwen wordt het kleine groenstrookje tussen het Leidseplein en de Stadhouderskade het Leidsebosje genoemd en ook op Google Maps werden zoekers naar het juiste stukje gras gestuurd. 

Maar het kleine stadsparkje met zo'n vier platanen was officieel naamloos. Het stadsdeel West heeft dat nu veranderd. Begin deze maand werd de naam Leidsebosje officieel vastgesteld door de bestuurscommissie en daarmee heet het Leidsebosje nu ook echt Leidsebosje.

Het stadsparkje ontstond ooit toen de stad zich uitbreidde buiten de grachtengordel. De Leydsche Bossschage lag net buiten de Leidsepoort en was door de eeuwen heen een populaire plek om te flaneren.

De Leidsepoort was een van de acht toegangspoorten van de stad en werd gebouwd in 1664 op de plek waar nu het Hotel Americain staat. De poort werd in 1862 gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van de stad.

Vindbaarheid

In het kader van de vindbaarheid en de openbare orde en veiligheid, vond het stadsdeel het tijd dat de naam van het parkje officieel werd vastgelegd.