De nieuwe politieke beweging Denk haalde woensdag 7,5 procent van de stemmen in de stad. In Nieuw-West werd de partij met bijna 20 procent het grootst.

Met name Amsterdammers van Turkse of Marokkaanse afkomst stemden op de partij.

"Ik denk dat ze wel voor ons, als Marokkanen, opkomen", aldus een van de stemmers. Een ander zegt blij te zijn met het resultaat. "Drie zetels. Het gaat de goede kant op."

Tegenover de winst van Denk staat de teloorgang van de PvdA. In de hele stad kreeg de partij maar 8,5 procent van de stemmen. "Het viel niet mee", vertelt Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA. "We hadden twee weken geleden nog een peiling waaruit bleek dat we in Amsterdam de grootste zouden worden. Dat is niet gebeurd."

'Verraad'

In Nieuw West, al decennia lang een PvdA-bastion, bleef de steun voor de partij zelfs steken op 7 procent, waar dit in 2012 nog 40 procent was. "Veel beloftes zijn ze niet nagekomen", vertelt een Denk-stemmer. "In plaats van keihard te strijden voor de kiezer zijn ze in zee gegaan met andere partijen. Jammer. Verraad."

Moorman vindt het niet leuk om dat te horen. "Dan hoor ik altijd wel graag waarom. En wat dat dan precies is. Dan kun je het gesprek aan gaan. Want anders blijft het altijd heel algemeen en generiek."

De Denk-stemmers zeggen hun nieuwe partij ook goed in de gaten te houden. "Maken ze er iets moois van en komen ze voor hun groep op, dan komt het wel goed met ze. Doen ze hetzelfde als de PvdA, dan gaan ze ook keihard zakken."

PvdA

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman is niet gelukkig met de opkomst van DENK in Amsterdam. "De methoden die DENK hanteert, mensen op hun etniciteit aanspreken, de media heel erg aanvallen, mensen in het parlement op internet zetten en zeggen dat ze niet goed hebben gestemd, dat vind ik methoden die behoorlijk haaks staan als je zegt dat je wilt verbinden", zei Moorman donderdag in AT5's Park Politiek.