GroenLinks grootste partij in Amsterdam

In Amsterdam zijn de stembiljetten van alle 466 stembureaus geteld. Daaruit blijkt dat GroenLinks met 19,3 procent van de stemmen de grootste is, gevolgd door D66 (18,2 procent).

VVD is de derde partij met 15,2 procent, dat was de vorige keer 19,4 procent. 

De PvdA gaat van 35,9 procent naar 8,4 procent. Dat betekent dat nieuwkomer DENK met 7,5 procent de sociaaldemocraten op de hielen zit.

Een andere nieuwkomer die opvalt is Artikel 1, de partij van Sylvana Simons haalt vooralsnog 2,7 procent van de stemmen.

Opkomst

Het opkomstpercentage in Amsterdam bedraagt 74,5 procent. Dat is hoger dan de verkiezingen van 2012, toen was de opkomst 69,9 procent. Landelijk is de opkomst tot nu toe hoger. De totale opkomst in de stad kwam in 2012 uit op 69,8 procent, in 2010 was dat 70,8 procent. 

Onder meer voor het stemmen op stations bestaat veel interesse. Ook op de twintigste verdieping van de A'DAM Toren aan het IJ is het ontzettend druk. Daar stond 's morgens een flinke rij van minstens honderd stemmers.

Lange rijen

Het hoofd bureau verkiezingen repte van lange rijen bij de stembureaus. Hij zei dat er vooraf op was gerekend dat de uitslag rond middernacht binnen zou zijn. "Maar dat kan mogelijk later worden door de hoge opkomst en omdat er zoveel partijen op de stembiljetten staan."

Tip de redactie