Dader steekpartij The Movies ontoerekeningsvatbaar

De man die in augustus vorig jaar drie mensen met een mest stak bij een bioscoop op de Haarlemmerdijk, moet voor een jaar worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. De 25-jarige man is ontoerekeningsvatbaar, oordeelt de rechtbank.

De man stak drie mensen voor de ingang van bioscoop The Movies. Vervolgens liep hij met het mes zichtbaar in de hand de bioscoop binnen. Hij bedreigde daar nog een vierde slachtoffer. 

Deskundigen stellen nu vast dat de man in een psychose zat. Hij zegt zich niks te kunnen herinneren van de gebeurtenissen. De deskundigen konden niet voldoende vaststellen of de man volledig vanuit zijn psychose heeft gehandeld. De rechtbank vindt dat echter wel aannemelijk en acht de dader ontoerekeningsvatbaar. 

De man heeft zonder enige reden op de biscoopbezoekers in gestoken, zo meldden getuigen. Hij had ook een verwarde en verwilderde blik in zijn ogen. Tijdens de aanval sprak hij geen woord en na zijn daad likte hij aan het bebloede mes. Hij bleef vervolgens op de plaats waar het incident gebeurde.

Psychiatrisch ziekenhuis 

De man is veroordeeld voor drie pogingen voor het aanbrengen van zwaar lichamelijk letsel en daarnaast bedreiging met zware mishandeling. Omdat de dader ontoerekeningsvatbaar is, kan hem geen straf worden opgelegd. Wel vond de rechtbank dat hij een een gevaar vormt voor de algemene veiligheid van personen. Een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis is daarom noodzakelijk.

Tip de redactie