Sinds deze week is het cameratoezicht in het centrum opgeschroefd om overlast tegen te gaan van drugsdealers. 

Het gaat hierbij om mobiele camera's die flexibel ingezet kunnen worden op de plekken waar op dat moment overlast plaatsvindt. Voor bewoners en ondernemers zijn de extra maatregelen zeer welkom.

"Het aantal incidenten is vorig jaar ook bijna verdubbeld", zegt Robin Labrijn van de bewonersvereniging Haarlemmerbuurt. "De surveillanten kunnen niet overal op tijd bij zijn. Er zijn heel veel zijstraatjes waarin ze weg kunnen duiken. Speelplaatsen waar ze kunnen schuilen. De camerabeelden zouden bijvoorbeeld kunnen helpen bij het opsporen van deze mensen."

De flexibele camera's zijn handig omdat ze in gebruik genomen kunnen worden als er ook daadwerkelijk overlast plaats vindt, maar sommige mensen zijn ook bang voor de privacy. "Er hangen al zoveel camera's hier. Men weet alles over je. Ik weet niet of het een goed idee is. Ik ben er heel terughoudend mee." Een andere ondernemer is het daarmee eens, maar laat wel weten erg blij te zijn met de extra veiligheid. 

Overlast

De gemeente maakte zaterdag bekend extra camera's te gaan plaatsen in bepaalde gebieden van het centrum. Burgemeester Van der Laan heeft dit besloten omdat overlast en criminaliteit in de gebieden nog altijd onverminderd hoog is ondanks eerdere maatregelen in het centrum. 

In de Haarlemmerbuurt, Wallen, bij de Nieuwmarkt, op het Spui en de uitgaanspleinen hebben veel omwonenden en ondernemers nog steeds last van drugsdealers op nepdrugsdealers. Ze vallen buurtbewoners en toeristen lastig en intimideren en dreigen zelfs.

Volgens de gemeente wordt fysiek geweld niet geschuwd. Ook is er een verband tussen de dealers en het aantal straatroven. Politie en straatcoaches bevestigen dit beeld.

'Blij met de extra veiligheid'
Video
'Blij met de extra veiligheid'