De roofmoord op de 33-jarige man in het Oosterpark afgelopen vrijdag lijkt niet op zichzelf te staan. De man werd doodgestoken bij een homo-ontmoetingsplaats en naar nu blijkt zijn daar meerdere berovingen geweest de laatste maanden.

Al voor het incident waren namelijk gesprekken geweest tussen de politie, homobelangenorganisatie COC en de gemeente over de veiligheid in het park.

Ivar Manuel, voorzitter stadsdeel Oost, spreekt ook over een toename van incidenten in niet alleen het Oosterpark, maar ook in andere Amsterdamse parken: "Het (de berovingen - red.) gebeurt ook in andere parken in de stad en het gebeurt buiten de parken. Het heeft denk ik een directe relatie met de afspraken die gemaakt worden. Daar maken die schoften gebruik van."

Ook Jan-Bert Vroege van de D66 beaamt dat: "ik ben al door drie personen benaderd die ook iets meegemaakt hebben. Van bedreigingen tot onveilige situaties."

Stijging

De politie ziet die stijging zelf echter niet. Maar dat komt deels omdat de mensen die voor afspraken naar het park komen, anoniem willen blijven. "Ze melden zich daarom niet bij de politie", aldus een woordvoerder. 

Jan-Bert Vroege heeft aangegeven schriftelijke vragen in te dienen over de veiligheid in de parken.

'Schoften maken gebruik van anonimiteit'
Video
'Schoften maken gebruik van anonimiteit'