Het had burgemeester Van der Laan gesierd als hij in de richting van de 12-jarige jongen had toegegeven dat er bij zijn aanhouding eind januari in Amsterdam Zuidoost verkeerde inschattingen zijn gemaakt. Dat zegt gemeenteraadslid Sofyan Mbarki (PvdA).

Vrijdag beantwoordde Van der Laan de vragen van Mbarki. "De antwoorden zijn legitiem", zegt de PvdA'er. "Wel vind ik dat we een 12-jarige nooit in de boeien moeten slaan. Dat betekent dat BOA's soms andere keuzes moeten maken. We moeten ze daarop blijven scholen."

De arrestatie bij winkelcentrum Amsterdamse Poort leidde tot veel ophef. De jongen werd door handhavers gestopt omdat hij fietste op een plek waar dit niet mocht. Omdat de jongen zich niet wilde legitimeren werd hij meegenomen naar het politiebureau. Toen hij tegenstribbelde, werd hij in de boeien geslagen en afgevoerd in een politieauto.

"Ik begrijp de ophef in Zuidoost vanwege de aanhouding. Zodra je iemand boeit gebruik je een geweldsmiddel. Een weerloze jongen van 12 hoor je niet in de boeien te slaan. Hij overziet zijn handelen niet", vindt Mbarki. "In dit land hebben we afgesproken dat als je onder de 18 bent je anders behandeld wordt. Omdat je nog moet leren."

Andere aanpak

Volgens het gemeenteraadslid had er veel meer bereikt kunnen worden richting de jongen met een andere aanpak. "Ik heb nog steeds vertrouwen in onze BOA's en de politie. Dit is een incident. Het is wel goed dat dit verhaal naar buiten is gekomen. Dat laat zien dat we de volgende keren scherper moeten zijn."

Voor Mbarki is de zaak nu afgedaan met de antwoorden van Van der Laan.