Op 7 september vorig jaar maakten zes politiekogels in Amsterdam een einde aan het leven van de 23-jarige autistische en schizofrene Cyprian Broekhuis. Noodweer, concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek van de Rijksrecherche. Toch willen de ouders van de overledene dat twee agenten strafrechtelijk worden vervolgd.

Dat meldt De Volkskrant. De politie kwam vorig jaar september samen met drie hulpverleners bij de woning van Cyprian aan de Wagenaarstraat aan om hem op te halen voor een dwangopname. 

Een agent liet in de woning weten dat hij Cyprian wilde fouilleren. Op dat moment waren de hulpverleners ook een ambulance voor hem aan het regelen. De agent in kwestie overlegde niet met de zorgverleners over het feit dat hij Cyprian wilde fouilleren. Ook hield hij er geen rekening mee dat de kleinste aanraking voor een autist al bedreigend kan zijn.

Cyprian trok daarop een mes. Agenten voelden zich genoodzaakt te schieten. De drie hulpverleners in dezelfde ruimte hebben geen mes gezien en niets van een escalatie gemerkt.

Fouten

Het mes is bij de eerste huiszoeking na het incident niet gevonden. Bij een tweede huiszoeking werd wel een mes ontdekt. Deze lag onder de bank aan het andere eind van de kamer. Onduidelijk is of dat het mes is dat de agenten beschrijven en zo ja, hoe het op die plek terechtkwam.

De ouders van Cyprian vinden dat de agenten fouten hebben gemaakt. Ook de advocaat van de ouders is kritisch over het onderzoek van de Rijksrecherche. De hulpverleners zouden zijn gehoord door collega's van dezelfde eenheid als de schietende agenten. Via een zogenoemde artikel 12-procedure willen ze het OM alsnog dwingen twee agenten te vervolgen.