Volgens de burgemeester zijn er geen fouten gemaakt bij de aanhouding van een 12-jarige jongetje dat in de boeien werd geslagen.

De zaak leidde onlangs tot veel ophef in Zuidoost. Het jongetje fietste door winkelcentrum Amsterdamse Poort en werd daarom gestopt door handhavers.

Het incident gebeurde dinsdagmiddag 24 januari. Omdat hij zich niet wilde legitimeren (ook niet na vordering van zijn identiteitsbewijs) werd hij meegenomen naar het bureau. Toen hij tegenstribbelde, werd hij in de boeien geslagen en afgevoerd in een politieauto.

Van de aanhouding verscheen een filmpje online, dat op zijn beurt tot veel woede leidde in Zuidoost. Demonstranten besloten zelfs de straat op te gaan. Maar volgens burgemeester Eberhard van der Laan zijn er geen fouten gemaakt bij de aanhouding. Dat laat hij vrijdagmiddag weten in antwoord op vragen van gemeenteraadslid Sofyan Mbarki (PvdA).

Identificatieplicht

Ook een hulpofficier van justitie oordeelde dat de aanhouding rechtmatig was. Dat de jongen 12 was en wettelijk gezien helemaal geen identiteitsbewijs op zak hoeft te hebben, maakt niet zo veel uit.

De handhavers dachten dat hij ten minste 14 jaar oud was en vorderde daarom zijn identiteitsgegevens. Omdat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) vermoedden dat de jongen ouder was, niet meewerkte en zich verzette, mocht hij aangehouden worden. Toen op het politiebureau bleek dat hij pas 12 was, is hij ook niet ingesloten en kon zijn moeder hem meenemen.

Van der Laan noemt het 'vervelend' en 'betreurt' het dat er tot aanhouding moest worden overgegaan. "Omdat de jongen probeerde zich te onttrekken aan de aanhouding en hij vervoerd moest worden naar het politiebureau om daar zijn identiteit te kunnen vaststellen, heeft het gebruik van de handboeien in deze casus conform de Ambsinstructie plaatsgevonden", schrijft hij aan de gemeenteraad. Het was in zijn ogen 'noodzakelijk'.

Bekeurd

Op de vraag of er excuses zijn aangeboden, volgt geen antwoord. De gemeente is wel in gesprek gegaan met de moeder van de jongen en de organisatoren van het protest. Ook heeft de jongen een bekeuring van 27 euro gekregen voor het fietsen op de stoep.

Om overlast van fietsers in het winkelcentrum tegen te gaan, startte het stadsdeel op 9 januari een offensief tegen de tweewielers. Eerst werden zij gewaarschuwd en vanaf 23 januari daadwerkelijk bekeurd.