Je treft je auto aan op de parkeerplaats en er zit ineens een deuk in. Of nog erger; je wordt aangereden en de dader rijdt door. Gemiddeld zestien keer per dag wordt er bij de politie aangifte gedaan van schade zonder dat de veroorzaker bekend is. En dat levert voor de slachtoffers veel ellende op.

In Amsterdam werd afgelopen jaar bijna 5.958 keer aangifte gedaan van schade zonder duidelijke veroorzaker.

Dat is ongeveer zestien keer per dag. Het kan dan gaan om slechts blikschade waarbij de veroorzaker verdwenen is maar ook letselschade.

Jellle Smits van het Waarborgfonds: "De meeste voorkomende reden van doorrijden is paniek, je weet niet wat je doen moet, je maakt je uit de voeten. Het kan zijn dronken rijden, geen rijbewijs hebben of niet verzekerd zijn. En dan blijft er ook nog over dat iemand in een auto rijdt van een ander en diegene er niet bij wil betrekken."

Kentekens

"We hopen altijd dat er is die het gezien heeft en dan is het nog mooier als er een kentekens genoteerd worden. Zijn er geen getuigen dan absoluut de politie inschakelen. En dan zal naar gelang de situatie de politie nader onderzoek doen", aldus Smits.

De politie vraagt getuigen om kentekens te noteren, de auto te beschrijven en vooral ook 112 te bellen.