Nee, de bouwvakkers op het Leidseplein worden niet met een zweep aangejaagd om door te werken ("Dat doen we thuis") maar er is de afgelopen maanden flink doorgewerkt. Gevolg: het plein wordt liefst negen maanden eerder opgeleverd.

"We beginnen om zes uur zodat we om zeven uur klaar zijn voor de stratenmakers", vertelt er één van de bouwvakkers. "We staan dus niet stil, zeg maar. We werken wel door." 

Na de herinrichting wordt het Leidseplein een autovrij plein met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook moeten trams er beter kunnen doorstromen. 

Het plein zou aanvankelijk in de nazomer van 2018 klaar zijn, dat wordt waarschijnlijk het einde van dit jaar. Wethouder Pieter Litjens kwam vandaag een kijkje nemen en was uiteraard zeer te spreken over de spoedige voortgang van het project.

Realistische plannen

"We zijn er nog niet. het moet nog wel gebeuren. Zoals het er nu uitziet zijn we negen maanden eerder klaar dan we eigenlijk hadden gepland en dat is positief."

Dat er stiekem extra ruim gepland is om zo nu met goed nieuws te kunnen komen, ontkent de wethouder. "Die aannemers hebben zelf realistische plannen gemaakt en die planning hield ook echt rekening met risico's. Dat zijn wel dingen die we hebben geleerd van projecten als de Noord/Zuidlijn. Risico's moet je incalculeren maar je moet er alles aandoen om ze niet op te laten treden en dat is gelukt."

'We hebben geleerd van de Noord/Zuidlijn'
'We hebben geleerd van de Noord/Zuidlijn'