Hij probeerde een buschauffeur te beroven en spuugde zijn doelwit in het gezicht. Een 24-jarige man is veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week.

"Verdachte heeft een gebrek aan respect getoond voor iemand die werkzaam is voor ons allemaal", zei de officier van justitie.

"Daarbij is het spugen in iemand anders gezicht extra vernederend, nog afgezien van de gevoelens van walging en bevuiling die dat bij de buschauffeur heeft opgewekt." Het OM haalde ook aan dat het personeel van het GVB steeds vaker vormen van geweld ervaren tijdens hun werk.

Om de impact van het spugen te benadrukken, werd de verklaring van het slachtoffer nog eens aangehaald. "Op het moment dat ik door verdachte in mijn gezicht werd bespuugd voelde ik mij zo vies. (...) Ik heb mijn gezicht pas hier op het politiebureau kunnen wassen. Ik kan eigenlijk niet beschrijven hoe vies dit is."

De man werd een werkstraf van 60 uur opgelegd, een voorwaardelijk celstraf en ook moet hij nog een schadevergoeding betalen aan de chauffeur.