Appartementenverhuurder KeyOkay is failliet verklaard. Het sleutelbedrijfje kreeg dinsdag een boete van tienduizenden euro's opgelegd.

KeyOkay zei vorige week al dat het in zwaar weer zat en had klanten voor de komende drie maanden elke twee weken uitstel van betaling gevraagd, omdat het te weinig geld in kas had.

Eigenaar Douwe Wielenga wijdt het faillissement niet rechtstreeks aan de strenge handhaving van de gemeente, maar zegt tegen De Telegraaf dat het op zijn minst wel 'indirect' het geval is.

"De handelswijze van Amsterdam hebben wij vergeleken met Gestapo-praktijken, omdat ambtenaren binnenvallen en toeristen van hun bed lichten. Door de negativiteit haakten onze klanten af. Het totaal van de boetes van 13.500 euro per appartement, dat kunnen wij niet betalen", aldus Wielenga in de krant.

Recordboete

Amsterdam heeft sinds afgelopen najaar voor 526.500 euro aan boetes opgelegd voor illegale vakantiehuur. Deze week werd opnieuw een fikse boete opgelegd van in totaal 175.000 euro, waarvan KeyOkay 67.500 euro moest betalen.

Begin vorige maand deelde de gemeente een recordboete uit aan sleutelbedrijf Iamb&b.