Vluchtelingen die definitief in Nederland mogen blijven, maar nog niet zo veel om handen hebben, koken sinds kort bij voetbalclub SDZ aan de Transformatorweg.

"Het zijn vluchtelingen die weten dat ze hier mogen blijven wonen, maar nog niet zo veel te doen hebben", legt de initiatiefneemster uit. De zogenoemde statushouders melden zich zelf aan en komen dan op gesprek. Vervolgens gaan ze een of twee dagen per week aan de slag, geheel vrijwillig.

Enerzijds helpt het de vluchtelingen integreren, omdat ze kennismaken met de Nederlandse cultuur. Mogelijk kunnen ze ook doorstromen naar cateringbedrijven. Maar voor de club is het ook een uitkomst, want het helpt ouders die in tijdnood komen om na werk nog snel hun kinderen iets voor te schotelen voor zij naar hun training moeten.

Die kinderen zijn onverdeeld positief. "Superlekker", noemen ze het. AT5 sprak onder anderen met Samer uit Aleppo, die nu ruim twee jaar in Nederland woont: "Ik wil hulp geven en ik kan heel goed koken", zegt hij. Geld hoeft hij niet voor zijn werk en aan de slag gaan als kok hoeft ook niet per se. "Nee, waarom? Ik heb uitkering. Dat is genoeg", lacht hij.

Bekijk video: