Na een daling van het aantal incidenten met verwarde personen in 2015, is er sinds vorig jaar weer een lichte stijging te zien. Dat blijkt uit de veiligheidscijfers over 2016 die woensdag in de ambtswoning van de burgemeester gepresenteerd werden.

In totaal moest de politie vorig jaar 6468 keer uitrukken voor een verward persoon en dat is een toename van vier procent. In totaal heeft bijna 20 procent van al het politiewerk in de stad te maken met deze problematiek.

Een ander opvallend feit is de grote daling van het aantal inbraken. Voor het eerst in jaren ligt dat aantal onder de 5000. In 2016 vonden er in totaal 4909 inbraken plaats tegenover 5845 een jaar: een daling van 17 procent. Volgens burgemeester Van der Laan, hoofdcommissaris Aalbersberg en hoofdofficier van justitie Hofstee komt dat met name door het donkere dagen offensief en de persoonsgerichte aanpak van recidiverende inbrekers.

Het aantal geweldsdoden nam in 2016 toe met 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal kwamen er 23 mensen door geweld om het leven, tegenover 16 een jaar eerder. Het aantal geweldsdoden schommelt al jaren tussen de 15 en 25. 10 doden vielen in de relationele sfeer, 7 waren het gevolg van een ruzie en 6 mensen werden geliquideerd. In totaal kregen vijf moordverdachten naast een celstraf ook tbs opgelegd.

Delicten

In totaal is het aantal delicten gedaald tot 98.874 en dat is 4 procent minder dan een jaar eerder. Naast een daling van het aantal inbraken, zijn er ook minder overvallen (-5 procent) en minder straatroven gepleegd (-6 procent) en wordt er minder vaak (-14 procent) aangifte gedaan van zakkenrollerij.

In 2016 zijn er fors minder vuurwapens in beslag genomen dan een jaar eerder. In 2015 werden er nog 396 vuurwapens in beslag genomen, in 2016 waren dat er 269: een daling van 32 procent. Wel werden er 22 automatische wapens in belag genomen, waaronder een aantal kalasjnikov’s.

De toenemende drukte in de stad was opnieuw een belangrijk thema tijdens de presentatie van de cijfers. Hoewel de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (de driehoek) stellen dat de stad weer veiliger geworden is, staat de capaciteit van de politie onder druk. Aalbersberg deed eerder een oproep dat er in de stad snel 500 extra agenten nodig zijn, dat deed hij woensdag opnieuw.

Aanpak

Nu het aantal high impact crimes verder daalt, vertelde de driehoek graag een volgende stap te willen maken in de aanpak van straatintimidatie, hufterig verkeersgedrag en cybercrime. Met name op dat laatste punt valt er volgens hoofdofficier Hofstee nog veel te winnen.