Veel Amsterdamse jongeren hebben ernstige slaapproblemen. Een derde van de 16-jarigen en ruim een kwart van de 14-jarigen slaapt slecht. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Amsterdam. 

Scholieren van het Calvijn College aan de Pieter Calandlaan reageren niet verbaasd op de uitkomst van het onderzoek. Hun oplossing; energiedrankjes. 

"Dat soort drankjes bevatten stoffen die acht uur werken. Dus als je die 's middags neemt, bestaat de kans dat je 's avonds wéér niet kunt slapen", stelt slaapexpert Hans Hamburger. "Heel kort door de bocht zeg ik wel eens: van te weinig slaap word je dik, dom en druk. Dik door stofwisselingsproblemen. Dom omdat je niks meer kunt onthouden en druk omdat kinderen die zichzelf wakker moeten houden nogal druk kunnen worden."

Slaaptekort Amsterdamse jongeren
Slaaptekort Amsterdamse jongeren

Hersenen

Hamburger ziet een toename van het aantal jongeren dat hulp zoekt bij een slaapkliniek. De smartphone is een veelgenoemde boosdoener.

"Als je telefoon aangaat, wil je altijd kijken", bevestigt een scholier. "Behalve de piepjes en trillingen die je wakker maken, moet je ook reageren", legt Hamburger het probleem uit. "Dan blijven je hersenen maar actief."

Leerlingen zouden wat Hamburger betreft les moeten krijgen in 'slaaphygiëne'. "De telefoon moet niet mee naar bed. En twee uur voor het slapen gaan moet je stoppen met op je smartphone kijken."