De problemen met de Coentunnel blijven aanhouden. In 2016 moest de tunnel gemiddeld drie keer per dag dicht vanwege te hoge vrachtwagens. In totaal ging het om bijna 1.200 sluitingen.

Dit meldt NH Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek. Het aantal sluitingen lag op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. 

De vele afsluitingen zijn ontstaan na de opening van de Tweede Coentunnel in 2014. Die is namelijk hoger dan de oude Coentunnel, met als gevolg dat een te hoge vrachtwagen wel de stad uit kan, maar de andere kant op te hoog is. De tunnel wordt in dat laatste geval automatisch afgesloten, waarna er file ontstaat.

Al meerdere malen werd minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) opgeroepen maatregelen te nemen. Zij zegt deze ook te hebben genomen.

Waarschuwingen

"We schrijven boetes, zijn in gesprek met de transportsector en hebben waarschuwingen geplaatst. Het ligt er niet aan dat de tunnel niet hoog genoeg is. Het ligt aan de chauffeurs die hun vrachtwagens te hoog beladen en zich niet gedragen", aldus de minister tegen NH Nieuws. 

Naar aanleiding van het hoge aantal sluitingen wil D66 Kamervragen stellen aan de minister. Ook aan de Amsterdamse gemeenteraad zal de partij vragen stellen over de situatie.