Een paar honderd mensen woonden aan het begin van de avond de herdenking van de Februaristaking, de enige staking tegen de Jodenvervolging in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, bij in Amsterdam. 

Zij konden bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein onder meer luisteren naar toespraken van acteur en beeldend kunstenaar Jeroen Krabbé. Ook oud-burgemeesters Job Cohen en Ed van Thijn, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en gedeputeerden van de provincie Noord-Holland waren aanwezig.

AT5 sprak zaterdag met Bertus van der Kuil, een van de weinige Amsterdamse overlevenden van de februaristaking.  Hij werkte destijds bij vliegtuigbouwer Fokker. "Een van die Duitsers schreeuwde heel hard dat we binnen vijf minuten weg moesten zijn, anders zou hij schieten. Dus hij zei niet dat we terug moesten. Hij gaf de opdracht dat we verder weg moesten lopen. Dat bevel hebben we uitgevoerd."

Bertus vindt zichzelf geen held. "Het is 76 jaar geleden. Een bepaalde trots? Ja, het gebeurde. Je wist natuurlijk wat de omstandigheden waren. Ik kan niet zeggen dat ik daar nou trots op was."