GVB-directrice Alexandra van Huffelen kwam vrijdagavond naar Nieuw-West om haar plannen om tram 14 te schrappen te verdedigen.

Bewoners van het stadsdeel zijn woedend over het verdwijnen van de tram in 2018. "Het is compleet onbegrijpelijk", aldus een van hen. Een ander stelde dat het schrappen bedoeld was om reizigers te dwingen met de Noord/Zuidlijn gaan. "Dit om de gemaakte kosten te dekken en de reizigersaantallen, die te hoog zijn ingeschat naar mijn mening, te halen."

Van Huffelen ontkende dat dat de bedoeling was. "Het is niet zo dat we er vanuit gaan dat er niemand met de Noord/Zuidlijn zou willen reizen en dat dit de manier is om dat te doen. Dat zou natuurlijk echt ridicuul zijn en dat is niet aan de orde." 

Ze zei verder dat de tramlijn weinig gebruikt wordt en dat een reis naar de binnenstad ondanks een overstap maar een paar minuten langer duurt.

Afgesneden

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud nam geen genoegen met die uitleg. Hij wil het stadsbestuur vragen om geld uit te trekken voor het behoud van de lijn. "Ik meen het serieus, omdat ik mij zorgen maak dat mijn bewoners in Nieuw-West en West op een gegeven moment afgesneden worden van de stad", aldus Baâdoud.

Volgens Van Huffelen zou behoud van de lijn tientallen miljoenen extra kosten en is dat dus hoogst onwaarschijnlijk. Toch houdt dat de bewoners van Nieuw-West niet tegen om meer actie te voeren. "Ik heb tegen mevrouw Van Huffelen gezegd, we bijten ons niet meer vast en we laten ook niet meer los."