Het appartementenverhuurbedrijf KeyOkey, dat verhuurt via Airbnb, heeft last van de strengere regels van de gemeente. Het bedrijf heeft last van de verscherpte regels en negatieve publiciteit.

De appartementenverhuurder zit in zwaar weer, meldt Quote.

KeyOkay heeft klanten voor de komende drie maanden elke twee weken uitstel van betaling gevraagd, omdat er te weinig geld in kas is. Dat komt volgens eigenaar Douwe Wielenga onder andere door tegenwerking van de gemeente, negatieve publiciteit en het laagseizoen.

De gemeente is namelijk steeds strenger voor Airbnb-verhuurders en deelt boetes uit als er sprake is van een illegaal hotel. Zo kreeg Iamb&b – een soortgelijk bedrijf als KeyOkay – onlangs een megaboete van bijna drie ton.

Indirect

Volgens Wielenga hebben hij en zijn klanten niet direct last van boetes, omdat zij zich aan de regels houden. Maar indirect wel. "Zelfs verhuurders mét vergunningen wordt het lastig gemaakt door de negatieve associatie die ermee gemoeid is. Er worden boetes uitgeschreven aan mensen die denken dat ze in hun recht staan."

Door de verscherpte regels en negatieve publiciteit is de lol er voor veel verhuurder wel af. "Het lijkt erop alsof de gemeente überhaupt toeristische toestanden wil tegenhouden. De klanten die de juiste vergunning hebben, worden ook meegetrokken in die negatieve associatie van Airbnb-verhuur."

Controles

Zo worden verhuurders die zich wel aan de regels houden, alsnog lastiggevallen door controles van de gemeente. En hun gasten ook. "Die worden van hun bed gelicht, of worden onderworpen aan een Gestapo-vragenuurtje als ze arriveren. Ze bellen aan bij elk bedrijf zoals het onze, dan staan er mannen in uniform voor de deur. Dat is geen leuke manier van werken. Niet voor ons, onze klanten en onze gasten."

Daarom haken volgens Wielenga veel klanten af, omdat ze geen zin hebben in gedoe. Of ze kiezen ervoor om hun appartement voor langere tijd aan expats te verhuren. "Ik kan me voorstellen dat expatverhuurders goede tijden meemaken. Maar ik snap niet waarom een expat meer rechten zou hebben dan een toerist. Op deze manier krijg je niet het effect dat de gemeente nastreeft."

Lastig verhaal

Zelf dan maar ook aan expats verhuren is geen optie voor Wielenga. "It crossed my mind, maar dat is niet onze expertise." Omdat hij uitstel van betaling vroeg bij zijn klanten, haakten er een aantal af. Het wordt er daardoor niet makkelijker op. Het is nog de vraag of KeyOkay dit gaat overleven. "Het wordt een lastig verhaal."