De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) stapt naar de rechter vanwege de plannen voor een nieuw hotel op het Leidseplein. Op de Heineken Hoek, de hoek naast op het Leidseplein en Kleine Gartmanplantsoen, wordt het café dat er nu zit gesloopt en komt een modern viersterrenhotel en een nieuw café.

Het bouwplan is volgens de VVAB in strijd met de goede ruimtelijke orde en zou het hotel in strijd zijn met het hotelbeleid in de stad.

De schaalvergroting tast volgens de belangenvereniging de historische gelaagdheid van het Leidseplein aan. Daardoor is het plan in strijd met het beschermd stadsgezicht en op die manier ook met het bestemmingsplan. 

Althans, dat zijn de argumenten die de VVAB aanvoert in haar beroep. Ook vindt de vereniging het gebouw te hoog. 

Voorwaarden

Behalve het gebouw zelf is de VVAB ook niet blij met de komst van het hotel überhaupt. Volgens de vereniging voldoet het hotel niet aan de 'nee, tenzij'-voorwaarden van de gemeente. In principe geldt er een hotelstop in de stad.

Er mogen onder strenge voorwaarden nog hotels worden bijgebouwd. Zo moet een hotel een 'uniek karakter' hebben. Dat heeft het nieuwe hotel op de Heineken Hoek volgens de belangenvereniging niet.