Het kabinet gaat het gemeenten niet mogelijk maken om een meldplicht voor toeristische verhuur van woning in te stellen, zoals wethouder Laurens Ivens (Wonen) graag wil.

De Tweede Kamer stemde afgelopen zomer in met een motie om een meldplicht mogelijk te maken. Als huizenbezitters dan hun woning willen verhuren aan toeristen, moeten ze dit melden aan de gemeente. 

De wet zou het maximum aantal dagen verhuur omlaag moeten schroeven, bereikbaarheid van de verhuurder moeten eisen en ondersteuning aan de toerist moeten regelen.

In een brief schrijven de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Kamp (Economische zaken) echter dat gemeenten al genoeg mogelijkheden hebben om illegale verhuur aan te pakken. Een afzonderlijke meldplicht zien zij als een "disproportionele administratieve last".

Lees ook: Oppositie heeft 'vernietigende kritiek' op Airbnb-deal van gemeente

Amsterdam

De meldplicht is een duidelijke wens van de gemeente Amsterdam en wethouder Ivens. Vorige maand pleitte hij nog nadrukkelijk voor een landelijke wet tegen illegale verhuur. De huidige wet biedt volgens hem namelijk te weinig mogelijkheden en is te ingewikkeld.

Eerder maakte Ivens een deal met Airbnb, waarin de website beloofd zelf illegale verhuurders te verwijderen en informatie over huisjesmelkers sneller met de gemeente te delen.

Afspraken

De ministers schrijven dit een goede zaak te vinden en hopen dat dergelijke afspraken ook met andere digitale platforms kunnen worden gemaakt. "Zulke overeenkomsten voorkomen extra administratieve lasten voor burgers en kunnen plaatsvinden zonder inbreuk op de grondrechten van de burgers."