Het college vindt het zorgelijk dat politie-uniformen in verkeerde handen kunnen vallen. De gemeente wacht een onderzoek van de politie af, maar zegt een vinger aan de pols te houden over de wijze van bezorging van de uniformen.

Vorig jaar verdwenen er in Nederland 41 pakketten met daarin politiekleding- en uitrusting tijdens de bezorging.

Het college zegt op vragen van de VVD niet te weten of het hierbij ook echt om politie-uniformen ging, omdat er in de pakketten ook sportschoenen en sokken kunnen zitten.

Vorige maand trok een voormalig agent bij AT5 aan de bel. "Toen kwam ik thuis en toen stond er een pakketje voor m'n deur, in een open portiek. Dat bleek van mijn vorige werkgever te zijn: de politie-eenheid Amsterdam", vertelde de voormalig agent, die anoniem wil blijven. In het pakket bleken delen van een politie-uniform te zitten, een pakketje dus dat hij helemaal niet had mogen ontvangen.

Bezorging

De pakketten worden verzonden via PostNL. De distributie van de uniformen valt onder de verantwoordelijkheid van de nationale politie. Begin maart wordt een besluit genomen hoe de kleding in de toekomst kan worden verspreid. Zo wordt er onder meer gekeken of de kleding in de toekomst kan worden bezorgd op politielocaties.

Tussen 1 januari 2016 en 28 januari 2017 zijn er vier incidenten geweest waarbij mensen in hun aangifte de indruk hadden dat er nepagenten betrokken waren.

Sportbroek

Onlangs zijn daar nog twee incidenten bijgekomen Bij die incidenten was er onder meer sprake van een politiesportbroek, een overhemd van de politie, twee politie-uniformen en bordje met 'Stop Politie'.

De politie kan op basis van de aangiften niet met zekerheid zeggen of dit ook om authentieke politiekleding ging.