Het Openbaar Ministerie wil dat Adil K. 18 jaar de cel in gaat voor de moord op Fatiha Abakhti.

Hij zou haar 4 februari vorig jaar hebben aangevallen met een mes. Hij stak volgens justitie meerdere keren op haar in en hield niet op tot ze naar de grond zakte. Fatiha (34) was zijn ex-vrouw en de moeder van zijn drie kinderen. "Hij wist wat hij deed en deed dat bewust. Dat rechtvaardigt een hoge straf", zegt de officier van justitie.

Zelf ontkent Adil K. (37) dat hij schuldig is. Er zou te weinig bewijs zijn. Zijn auto is gespot in de buurt van de plaats delict en er zaten enkele bloedsporen van Fatiha op het stuur van die wagen. Daarnaast vertellen meerdere getuigen – onder wie hun 12-jarig dochtertje – dat de jaloerse Adil zijn ex met de dood bedreigde.

In de rechtszaal klonk donderdag het gehuil van de nabestaanden van Fatiha. Omdat zij Adil nooit meer willen zien, werd hij afgeschermd met een zwart wandje. Ze vinden het heel erg dat hij de moord ontkent.

Waarheid

"Ik wil dat je één keer in je leven de waarheid spreekt", zei een zus van Fatiha tijdens de zitting. "Waarom heb je jezelf niet neergestoken? Jij zal de rest van je leven met de naam moordenaar leven. Je bent een ziek, walgelijk mens."

Fatiha’s moeder liet een verklaring oplezen. "Ik wens hem veel lijden toe, net zo veel als wij nu lijden." Hij was een slechte echtgenoot, schrijft ze. "Eerst heeft hij het huwelijk kapotgemaakt en nu de hele familie. Hij is een moordenaar. Wie een ziel vermoordt, zal nooit rust kennen."

Verklaringen

De hartenkreten van Fatiha’s familie leken de verdachte weinig te doen. Zelfs verklaringen van zijn kinderen maakten geen reactie los. Hij zegt dat iedereen het bij het verkeerde eind heeft en de echte dader nog vrij rondloopt.

Volgens de officier van justitie is er echter rekening gehouden met andere scenario’s met andere verdachten. Die bleken er echter niet te zijn.