Een klein feestje voor ondernemers in de binnenstad: Een aantal zaken mag namelijk 24 uur per dag open blijven. Maar dat geldt niet voor ondernemers op de Wallen. Stadsdeel Centrum heeft het college namelijk geadviseerd om dat gebied niet mee te nemen in de proef. Ondernemers vinden het onbegrijpelijk.

Hierdoor lopen de ondernemers flink wat opbrengsten mis. Voor de meeste winkeliers op de Wallen is het feestje al voorbij rond een uur of tien: "Wij moeten nu dicht. Straks gaat het licht uit, maar er lopen nog zoveel mensen hier rond. Het winkelen begint hier pas rond een uur of acht of negen", aldus Mark Doorn van de ondernemersvereniging.

Volgens hen lopen ondernemers veel geld mis door de uitsluiting. "Soms is het helemaal rustig tot 20.00 uur in de avond. En daarna komen mensen juist pas binnen in de winkel", aldus een seksshop-ondernemer.

Dat betekent niet dat de bewoners van De Wallen hetzelfde denken als de ondernemers: "Als je hier na 00.00 uur komt, is het schreeuwen en hossen. Die gaan echt niet meer winkelen."

Seksjurkje

Ook Yellie Alkema van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad is het daarmee eens: "Ik geloof niet dat mensen na twaalven of na 01.00 uur - de hele nacht dus - op een begeven moment zeggen: 'We gaan nog eens even winkelen'."

De langverwachte proef zal een kleine twee jaar duren, waarna na afloop wordt gekeken of het een succes was.

Bekijk video: