'Vijfhonderd extra politieagenten nodig in Amsterdam'

Er moeten vijfhonderd extra politieagenten naar Amsterdam komen. Volgens hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg belanden zaken nu noodgedwongen op de plank, omdat er simpelweg te weinig politiemensen beschikbaar zijn.

"Soms moeten we zeggen: er is wel zicht op een dader, maar deze zaak pakken we niet op", aldus Aalbersberg donderdag in het AT5-programma Het Verhoor. "Ik schat grofweg in dat er vijfhonderd politiemensen bij moeten om de groei die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden op te kunnen vangen."

"Amsterdam telt geen 800.000 inwoners meer; het zijn er elke dag zo'n 1,5 miljoen." De hoofdcommissaris doelt daarmee op de alsmaar toenemende toeristenstroom.

Maar terwijl de stad ieder jaar groeit, blijft het aantal agenten gelijk. Sinds 2011 zijn er grofweg 5.000 politiemensen actief in Amsterdam. 

Zware delicten

"We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd op zware delicten als woningbaken, straatroven, overvallen en op de top 600-aanpak. Op die onderdelen is Amsterdam zichtbaar veiliger geworden, maar dat is wel ten koste gegaan van de handhaving. Het gat in de handhaving in het verkeer is voor elke Amsterdammer zichtbaar."

Naast het gat in de handhaving blijven ook zaken waarbij er sprake is van een slachtoffer nu liggen. Het gaat volgens de politiechef om een tekort aan rechercheurs in de wijkteams.

"Daar kunnen we niet alle zaken oppakken. Soms moeten we zeggen: er is wel zicht op een dader, maar deze zaak pakken we niet op. Maar het zit 'm ook in de zware criminaliteit en ondermijning. De meeste mensen zijn voor een groot gedeelte bezig met liquidatie-onderzoeken en radicalisering en terrorisme. We kiezen ervoor om dingen niet te doen en dat is niet goed voor de stad."

Gezag

"Het gezag van de politie rust op handhaving, niet op opsporing. Dus we moeten in die handhaving in de stad meer aanwezig zijn, maar daar hebben we afgelopen jaren minder prioriteit aan gegeven. Er moeten mensen bij."

Aalbersberg zegt zich samen met zijn collega's in het land in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart hard te maken voor extra politiemensen.

Tip de redactie