Krap zesduizend Amsterdammers van uitkering naar baan

In 2016 zijn 5.927 Amsterdammers met een bijstandsuitkering weer aan het werk gegaan. De doelstelling lag, met 4.200, een stuk lager.

En dus kijkt de gemeente tevreden terug op het voorbije jaar.

In een persbericht stelt de gemeente verder dat ruim 6.900 werkloze jongeren begeleid zijn naar een opleiding of naar werk en dat nog eens 4.500 langdurig werkloze Amsterdammers inmiddels vrijwilligerswerk doen of een zinvolle dagbesteding hebben. 

"Je ziet dat onze aanpak werkt", stelt verantwoordelijk wethouder Vliegenthart (Sociale Zaken). Die aanpak betekent onder meer dat de stad meer maatwerk levert. "Niet voor iedereen is een betaalde baan een reële mogelijkheid. Maar ook die mensen laten we niet los. Je kunt in Amsterdam ook op andere manier waardevol zijn en meedoen."

Tegenprestatie

Werklozen verplichten om een tegenprestatie te leveren voor hun bijstandsuitkering doet Amsterdam niet. En dat dit in de nabije toekomst wel gaat gebeuren lijkt ook niet reëel.

"We laten in Amsterdam zien dat het helemaal niet nodig is om mensen te verplichten tot zinloze arbeid of werk te laten doen waar geen salaris tegenover staat", stelt Vliegenthart.

Tip de redactie