Oppositie laaiend over afschaffen gekozen stadsdelen

Oppositiepartijen zijn woedend over het invoeren van een nieuw bestuurlijk stelsel, waarbij de gekozen stadsdelen worden afgeschaft. Dat lieten ze woensdagavond weten tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin over het voorstel wordt gestemd.

De huidige gekozen stadsdeelbestuurders worden in het voorstel vervangen door een door het stadsbestuur benoemd dagelijks bestuur. Daarnaast komen er 'adviescommissies' waar Amsterdammers die in de desbetreffende wijk wonen zich voor kunnen kandideren.

Het lijkt erop dat het voorstel door oppositiepartijen vanavond wordt aangenomen, tot onvrede van bijvoorbeeld GroenLinks-raadslid Rutger Groot Wassink. "Niemand wil dit. Maar we gaan het toch doen, want u zegt dat er afspraken zijn gemaakt."

Marjolein Moorman van de PvdA zei er 'buikpijn' van te hebben gekregen. "Ik heb buikpijn van voorstel en buikpijn van het hele proces. Het is een schande, een regelrechte schande." Ze haalde vooral uit naar D66. "Nu D66 zelf aan de macht is, schaft zij de lokale democratie af."

Wethouder Abdeluheb Choho vond dat de critici moesten "accepteren dat het huidig bestuurlijk stelsel een aanpassing behoeft". Er wordt later vanavond over het voorstel gestemd. Daarna wordt het plan nog verder uitgewerkt.

Tip de redactie