Gemeente wil online radicalisering in kaart brengen

De gemeente gaat via social media proberen radicaliserende boodschappen te vinden en in te dammen. Ook wordt er dit voorjaar een speciale app gelanceerd waarmee ambtenaren, professionals en sleutelfiguren uit de moslimwereld makkelijk informatie kunnen uitwisselen.

Daarnaast is er een speciaal team met kennis van polarisatie, extremisme en radicalisering dat online actief wordt.

Sociale media spelen een steeds grotere rol bij polarisatie en radicalisering, stelt de gemeente. "Wij willen met deze aanpak als gemeente beter inspelen op deze ontwikkeling", stelt een woordvoerder. Verder wordt onder meer training voor professionals ontwikkeld om radicalisering online te kunnen signaleren.

Ook worden ambassadeurs opgeleid om ongewenste boodschappen op internet tijdig te signaleren.

Helpdesk

Ook wil het stadsbestuur een onlinedashboard laten ontwikkelen om de enorme hoeveelheid aan informatie op sociale media te kunnen filteren en monitoren. Verder wil de stad vloggers inzetten die gematigde boodschappen laten horen.

De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheid van een onlinehelpdesk voor jongeren die worstelen met radicalisering. Dit is de eerste keer dat de stad ook online op dit gebied actief wordt. De gemeente benadrukt dat het "geen rol bij online opsporing of inlichtingen heeft."

Tip de redactie