Professioneel FIFA-spelers Koen Weijland en Dani Hagebeuk konden hun geluk dinsdagmiddag niet op. De twee leden van het eSports team van Ajax speelden daar voor het eerst in de nieuwe E-sportsruimte op sportpark De Toekomst.

De twee behoren tot de top als het aankomt op het spelen van het voetbalcomputerspel FIFA 17. De 19-jarige Dani is huidig Nederlands kampioen en komt namens Ajax uit in de E-Divisie, de virtuele variant van de Nederlandse competitie.

"Het is sowieso een droombaan. Toen we klein waren wilden we altijd al bij Ajax voetballen, we hebben altijd wedstrijden van Ajax gekeken. We hebben letterlijk gedroomd over hoe het zou zijn om in de Arena te spelen als Ajax-speler. Het is natuurlijk een eer om dan als FIFA-speler voor Ajax te mogen spelen."

De 23-jarige Koen is inmiddels vijfvoudig Nederlands kampioen en was wereldkampioen in 2010, 2011 en 2015. Hij komt dit seizoen op diverse nationale en internationale toernooien uit voor Ajax. "Je contracteert natuurlijk niet iemand voor niks. Dat heeft Dani bewezen en ik ook. Je moet echt tot de nationale top behoren. Dat niveau moet je sowieso hebben."

Topsport

Hoewel het vooral gaat om knopjes drukken, is het volgens de twee wel degelijk topsport. "Er zijn miljoenen mensen die zo goed proberen te worden. Ik denk dat het net als met voetballen is dat als je geen goede voetballer bent en je traint veel, dan kan je wel een redelijke voetballer worden, maar nooit een topspeler. Ik denk dat dat hier ook in je handen moet zitten, net zoals het bij voetbal in je voeten moet zitten."

"Dit is echt mijn baan. Ik heb ook mijn andere baan, ik werkte bij de dierentuin in Amersfoort, opgezegd. Dat is logisch, dat zou iedereen doen. Ik zit hier 32 tot 40 uur, het is fulltime", legt Dani uit.