Oud-wethouder en voormalig directeur van het Scheepvaartmuseum Pauline Krikke (VVD) is door de Haagse gemeenteraad voorgedragen als nieuw burgemeester van Den Haag. 

Ze wordt daarmee de opvolger van Jozias van Aartsen (VVD) die er per 1 maart mee stopt. Hij was acht jaar burgemeester en gaat nu met pensioen.

Krikke was van 1996 tot 2001 wethouder in Amsterdam. Tot 1998 was ze wethouder economische zaken, lucht- en zeehaven. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 werd ze wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid. Tussen 2001 en 2013 verliet ze de stad om als burgemeester van Arnhem te dienen.

In 2014 werd ze directeur van het Scheepvaartmuseum. Dit duurde echter niet lang, want na iets meer dan een jaar ging ze er alweer weg. Na een conflict met de Raad van Toezicht stapte ze op. Krikke stond onder druk om de exploitatie van het museum te verbeteren. Dit zou intern tot problemen hebben geleid. 

Vrouwelijke burgemeester

Nu wordt Krikke de eerste vrouwelijke burgemeester van Den Haag. In totaal solliciteerden negen mannen en twee vrouwen naar de functie. Een vertrouwenscommissie selecteerde twee sollicitanten waaruit de raadsleden maandag na ruim twee uur vergaderen hun favoriet kozen.

De voordracht gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die geeft de voordracht door aan de koning, die uiteindelijk de nieuwe burgemeester benoemt.