De eigenaar van Iamb&b, Dirk Minnebo, gaat in beroep tegen de forse boete die de verhuurbemiddelaar opgelegd kreeg van de gemeente. Minnebo ontving samen met een pandeigenaar een boete van 297.000 euro voor de vermeende illegale verhuur van appartementen in de Kerkstraat.

De verhuur van de appartementen in de Kerkstraat gaat volgens de gemeente niet volgens de regels, schrijft Het ParoolBuurtbewoners hebben volgens de krant aan de bel getrokken, wethouder Laurens Ivens concludeerde dat "dit het prototype van een illegaal hotel" is. 

Minnebo denkt dat de wethouder een voorbeeld wil stellen met de boete. "Het lijkt politiek gemotiveerd. Vrijdag lag de boete er daadwerkelijk. We zijn nu officieel in beroep gegaan en dat loopt nog."

"De boete is opgelegd voor woningonttrekking. Maar het pand waar het om gaat is nooit een woning geweest. Daar kan dus geen sprake van zijn."

Recordboete

Het gaat om elf appartementen. De eigenaar maakte gebruik van de diensten van sleutelbedrijf Iamb&b. Beiden hebben nu een boete van 13.500 euro per appartement gekregen. Dat is in totaal 297.000 euro, een record.

Ivens zegt in Het Parool ook een signaal af te willen geven aan sleutelbedrijven als Iamb&b. In ruil voor een percentage verzorgt zo'n sleutelbedrijf alles voor de woningeigenaar: verhuur, ontvangst, schoonmaak en eventueel achtervang voor toeristen.

Consequenties 

Als de boete daadwerkelijk betaald moet worden heeft dat consequenties voor de bedrijfsvoering van Iamb&b, zegt Minnebo. "Ik wil er niet te veel over zeggen, omdat de zaak nog loopt. Maar dit wel: "Ik heb het niet liggen'."

Mensen die hun ruimtes in hun woning willen verhuren kunnen dat via Iamb&b laten doen. Het bedrijf krijgt dan een percentage van de opbrengst. Bij Iamb&b werken zestien mensen fulltime en dertig mensen parttime.