De enorme vechtpartij van donderdagmiddag in Nieuw-West zou het gevolg zijn van een uit de hand gelopen ruzie op sociale media. Dat zegt een jongen die erbij aanwezig was.

Rond 15.30 uur gingen in de buurt van het Gerbrandypark en metrohalte Burgemeester de Vlugtlaan een groep tieners op de vuist. In totaal zouden er zo'n 70 jongeren bij betrokken zijn geweest. De politie probeerde de boel te kalmeren, maar moest uiteindelijk dertien minderjarigen van 13 tot 15 jaar aanhouden.

Een van de jongens die bij de massale vechtpartij aanwezig was, vertelt aan AT5 dat de vechtersbazen allemaal jongens uit de buurt zijn. "Ze hadden ruzie op sociale media gekregen en hebben toen met elkaar afgesproken", zegt hij.

Ook zegt hij te weten hoe een van de agenten gewond raakte. Die zou een 'koprol' hebben gemaakt toen hij op de fiets een van de jongens achtervolgde. "Hij kon niet fietsen." Verder vertelt hij dat het niet per se de aanstichters zijn aangehouden, maar met name omstanders. Meerdere getuigen beschrijven dat er inderdaad omstanders onbedoeld onderdeel werden van de chaos.

Tennisser

Op beelden is te zien dat een tennisser in het park belaagd wordt door een meute jongeren. Dat zou naderhand zijn geweest. De tennisser zou jongens hebben aangewezen, die agenten vervolgens oppakten. Een andere getuige omschrijft hetzelfde verhaal.

Volgens de politie waren er scholieren van meerdere scholen betrokken bij de vechtpartij. De reden zou een ruzie tussen een jongen en meisje zijn. Een deel van de tientallen jongeren zou de knokpartij hebben aangemoedigd, anderen probeerden juist te sussen.

Toen de politie arriveerde, keerde de groep zich tegen de agenten. Daarbij werd met 'flinke K-woorden' naar de politie gescholden. De opgepakte kinderen zijn aangehouden voor 'opruiing en belediging'.

Schaafwonden

's Avonds is er een gesprek geweest met de kinderen en hun ouders, daarna mochten ze weer naar huis. Eén van de aangehouden minderjarigen bleek onterecht te zijn opgepakt.

De fietsende agent die gewond raakte, maakte volgens de politie een behoorlijke smak en liep schaafwonden op. Hij is nagekeken in het ziekenhuis.