De Hollandsche Manege in de Vondelstraat wil paarden laten lopen op een ongebruikte weide naast de manege. Het stadsdeel geeft hier echter geen vergunning voor. Daarom spant de manege nu een rechtszaak aan.

Dat meldt Het Parool dinsdagmiddag. Volgens Vincent Valk, eigenaar van de manege, is de vergunning niet gegeven omdat de buren zouden hebben geklaagd en 'onzinverhalen hebben verteld.' 

Volgens de krant kreeg Valk het stuk grond in 2008 gratis aangeboden van woningcorporatie Eigen Haard. De weide werd door niemand gebruikt en was voor de corporatie 'vooral een kostenpost.'

'Centenkwestie'

De buren zijn echter bang voor stankoverlast, zo ook buurman Hans Beljaars. Volgens hem zijn de paarden beter af in de huidige situatie, omdat ze nu in ruime bakken lopen. "Het is vooral een centenkwestie. Als de paarden niet meer in bak los hoeven te lopen, kan er meer les worden gegeven en verdient de manege meer geld."

De bewoners van het wooncomplex aan de Overtoom, aan de andere kant van de weide, zouden het juist 'gezellig' vinden als de weide wordt gebruikt. "Nu staat de weide vol onkruid en struiken en heeft niemand er plezier van."

Valk denkt dat het in gebruik nemen van de weide juridisch gezien geen uitbreiding is van de manege. Hij ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.