De Nederlandse Vereniging van Erfpachters roept iedereen op massaal te demonstreren tegen het erfpachtplan. De oproep staat op een flyer, die afgelopen weekend bij duizenden Amsterdammers op de mat viel. De manifestatie zal aankomende dinsdag voor het stadhuis plaatsvinden.

Het nieuwe plan van wethouder Eric van der Burg zorgt voor grote paniek onder veel huizenbezitters. De erfpacht wordt, vooral in de gewilde wijken, torenhoog. Velen kunnen dat niet ineens ophoesten.

"De gemeente heeft een erfpachtplan bedacht dat gewoon niet deugd. Het klopt gewoon niet. Er vindt een oneigenlijke vermogensverschuiving plaats. Het bezit van de erfpachter wordt kleiner gemaakt dan het in werkelijkheid is", aldus Otto Koppen van de Nederlandse Vereniging van Erfpachters.

"Niet alleen erfpachters hebben daar belang bij, maar ook huurders. Als een verhuurder meer moet betalen, dan verrekent hij dat in de huurprijs door."

Oproep demonstratie erfpachtplan
Oproep demonstratie erfpachtplan

Afkopen

Voor het afkopen van de erfpacht kun je online een rekentool invullen, waarmee je kunt ziet wat je moet gaan betalen. De uitkomst is vaak niet mis. Volgens de vereniging zijn de kosten zo hoog, omdat de berekening niet klopt, maar volgens Van der Burg had je dit bedrag hoe dan ook moeten betalen.

Koppen: "De canon wordt in het oude systeem om de vijftig jaar herzien, maar nu gaan we voor eens en voor altijd afrekenen. Dan willen we ook een goede afrekening hebben en niet dat een deel van ons vermogen gewoon gestolen wordt en naar de gemeente toegaat."

Dinsdag zal de manifestatie om 17.00 uur plaatsvinden.