Volkert van der G. moet maandagochtend naar de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam komen. Het Openbaar Ministerie wil hem opnieuw gevangen nemen omdat hij het resocialisatieproces na zijn vrijlating tegenwerkt.

De rechtbank hield die zaak afgelopen dinsdag aan omdat Van der G. wegens een stroomstoring en een verstoorde treinenloop niet tijdig in Amsterdam zou hebben kunnen komen. Volgens de rechtbank is zijn aanwezigheid cruciaal bij de behandeling van het verzoek.

Van der G. kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Daarmee is hij echter nog geen vrij man, stelt het OM. Zijn medewerking aan het reclasseringstoezicht zou 'ontoereikend en niet-constructief' zijn.

In de verplichte gesprekken bij de reclassering ziet het OM een patroon van tegenwerking. Zo zou hij standaardantwoorden geven en discussies uitlokken. Van der G. frustreert daardoor de mogelijkheid in te schatten of hij in de toekomst opnieuw in de fout zou kunnen gaan, aldus het OM.

De zitting begint maandagochtend om 10.00 uur.