Verdachten ontvoering Insiya voor de rechter

Twee verdachten van betrokkenheid bij de ontvoering van de tweejarige Insiya Hemani staan donderdag voor de rechter. Eind september vorig jaar werd het meisje ontvoerd.

Bij de pro forma-zitting staan Robert B. (47) uit Amerika en Frederik S. (59) voor de rechter. Het Openbaar Ministerie wil niet dat de twee vrij komen. Een derde ontvoerder, Freek S., is er niet.

Ontvoering Watergraafsmeer

Een van de ontvoerders werd direct tegen de grond gewerkt door een buurtbewoner en een tante van Insiya. Dat was Robert B. Hij zou volgens justitie ook geweld hebben gebruikt bij de ontvoering in Watergraafsmeer.

Later werd Frederik S. aangehouden in Coevorden. De ontvoerders gingen volgens de Officier van Justitie voorbereid en professioneel te werk. De voorbereidingen zouden maanden hebben geduurd.

Geen uitleveringsverdrag

Tijdens de pro forma zitting komt naar voren dat Frederik S. dacht dat de vader van Insiya oprecht was. De vader, Shehzad Hemani, zou zich grote zorgen maken om het kind. "Ik dacht met een goede zaak bezig te zijn. De zorg voor het kind was het uitgangspunt", zegt S. in de rechtbank. Shehzad zit met Insiya in India. Het land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland. 

Het duurt nog maanden voordat de zaak inhoudelijk wordt  behandeld. Op 29 maart volgt er nog een regiezitting. Er kunnen dan onderzoekswensen worden ingediend.

Tip de redactie