"We kunnen goed opschieten hoor", zei de bejaarde Rietje over haar zoon. Nu wordt hij verantwoordelijk gehouden voor haar dood.

De "Godfather van het Kastanjeplein" wordt Hans W. (54) wel gekscherend genoemd. Hij is dan ook een telg van de bekende familie W. uit Amsterdam-Oost. Hij kwam ook diverse keren op AT5 voorbij en kreeg landelijke bekendheid toen hij als eerste Theo van Gogh te hulp schoot na de moord op de filmmaker.

Vader Edward had een loodgietersbedrijf en was eigenaar van een reeks panden aan het Kastanjeplein. Toen hij overleed kreeg hij een imposante begrafenisstoet door de wijk. Maar toen moeder Rietje (80) vorig jaar onder verdachte omstandigheden dood thuis werd gevonden, kwam een andere kant aan het licht.

Moord

Met die onthulling kwam De Telegraaf vanmorgen. De krant meldde dat Hans aangehouden is voor de moord op zijn eigen moeder. Ook zijn vriendin en een vrouw die de moeder verzorgde zijn dinsdagmiddag aangehouden.

Hans zou zijn dementerende moeder van de rest van de familie hebben geïsoleerd om vervolgens te sleutelen aan de forse erfenis die zij te verdelen had. Ze werd tegelijkertijd enorm verwaarloosd en bij de autopsie werden sporen van geweld tegen de vrouw ontdekt.

Groot geldbedrag

Het lijkt erop dat de panden van de familie aan het Kastanjeplein in 2015 van de hand zijn gedaan en Hans was uit op het geld, zo vermoedt de politie. In zijn woning werd een groot geldbedrag gevonden en in beslag genomen.

Op zijn Facebookprofiel is te zien dat Hans en zijn gezin de bloemetjes buiten zetten, onder andere op een luxe cruiseschip.