Buurtbewoners aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam ervaren al enkele maanden overlast die wordt veroorzaakt door een groepje van jongens.

In reactie op de onrust rond de jaarwisseling betitelt burgemeester Van der Laan de situatie als 'een taai probleem'.

Buurtbewoners luidden op Nieuwjaarsdag de noodklok omdat ze de intimidatie en autobranden door een groep jongeren in Slotervaart spuugzat zijn.

Op oudejaarsavond werd een brommobiel gesloopt met een vuurwerkbom. "Het is bekend bij de politie om wie het gaat. Er zijn de afgelopen maanden al extra maatregelen ingezet tegen de overlast", laat een woordvoerder van de burgemeester weten.

Waarschuwingen

Sterker nog, de afgelopen drie weken is er extra aandacht geweest voor de groep. "Ze zijn gewaarschuwd dat er bij wangedrag direct wordt ingegrepen. De ervaring met vergelijkbare groepen leert dat het een taai probleem is dat niet altijd snel is op te lossen. Ook omdat het gaat om jongeren die berekenend te werk gaan in hun overlastgevende gedrag."

Met het oog op de onrust in de wijk wordt er extra handhaving beloofd de komende tijd. "Buurtbewoners mogen er op rekenen dat het stadsdeel, de politie en de burgemeester de zorgen serieus nemen. De komende weken zullen handhavers van het flexteam extra in de buurt surveilleren."