Al het metroverkeer in Amsterdam ligt plat vanwege een grote storing bij het verkeersleidingsysteem.

Het gaat om lijn 50, 51, 53 en 54. Volgens een woordvoerster van het GVB zijn alle metro's doorgereden naar het eerste station, waar reizigers konden uitstappen. Eén metro heeft enige tijd tussen Van der Madeweg en Duivendrecht stilgestaan. Inmiddels zijn deze passagiers ook bij Duivendrecht uitgestapt. 

Door de storing kunnen wissels en seinen niet worden bediend. Rond 14.30 uur was de storing achterhaald. "Er wordt momenteel met man en macht gewerkt aan een oplossing", aldus de GVB-woordvoerster. Reizigers die hinder ondervinden van de storing kunnen gebruik maken van het treinnetwerk in de stad.

De storing staat volgens het GVB volledig los van de test in de tunnel van de Noord/Zuidlijn. Later vandaag rijdt er voor het eerst een metro op eigen kracht door de tunnel.

Trams

Naast de storing aan het metronetwerk rijden ook de tramlijnen 3 en 7 om vanwege een onbekend technisch defect. Ook tram 10 (richting Westergasfabriek), 13 en 14 rijden om en tram 17 rijdt ingekort tot Weteringcircuit.

Dit komt door een aanrijding met een persoon ter hoogte van de Marnixstraat. De vertraging loopt op tot maximaal 15 minuten. Deze stremmingen zijn in de loop van de middag weer opgelost. 

Maandagmorgen was er al een verminderde inzet op verschillende buslijnen, vanwege een hoog aantal ziekmeldingen.