Brandweermannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag tijdens hun werkzaamheden beschoten met vuurwerk door agressieve omstanders. Eén brandweerman werd op zijn hoofd geraakt.

De brandweer noemt de nacht van de jaarwisseling 'traditioneel druk'. Er deden zich echter geen grote incidenten voor en ondanks de vele meldingen van kleine branden bleef het voor de brandweer beheersbaar, laat een woordvoerder weten. Tijdens de jaarwisseling rukte de brandweer, van 31 december 2016 0.00 uur tot 1 januari 2017 8.00 uur, in totaal 209 keer uit. Het betrof 132 keer een containerbrand.

Meestal bleef het bij kleine brandjes, maar de nacht werd wel ontsiert door "diverse geweldsincidenten richting de hulpverleners van de brandweer", stelt een woordvoerder. Bij een van de incidenten kregen  brandweerlieden, toen ze uit het voertuig stapten om een containerbrand te blussen, direct te maken met agressie en werden ze bekogeld met vuurwerk.

Ook bij het andere incident was vuurwerk betrokken. Twee brandweermannen zijn bij het blussen van een brandende scooter op het hoofd geraakt door vuurwerk dat naar hun werd afgeschoten. Beide incidenten zijn gemeld bij de politie.

De jaarwisseling verliep in aantal uitrukken iets rustiger dan de jaarwisseling van afgelopen jaar. Tijdens de vorige jaarwisseling rukte Brandweer Amsterdam-Amstelland in hetzelfde tijdvak in totaal 255 keer uit, toen betrof het 113 keer een containerbrand.