De politie heeft woensdagavond in Amsterdam een voortvluchtige 59-jarige man aangehouden, die in België gezocht werd na een veroordeling tot een gevangenisstraf van zeven jaar en 10 jaar TBS wegens verkrachting.

De Belgische autoriteiten hadden een Europees arrestatiebevel uitgebracht voor de man, die kon worden aangehouden na een bezoek aan een coffeeshop op de Wallen.

De voortvluchtige is opgespoord en aangehouden door het speciale politieteam FASTNL, dat zich richt op de opsporing en aanhouding van (internationaal) gezochte personen, onder wie voortvluchtige TBS’ers en PIJ’ers.

Verlaten jaagpad

De veroordeelde kreeg zijn straf opgelegd na de verkrachting van een 17-jarig meisje in Mechelen in 2002. Het meisje was onbekend in de stad, raakte verdwaald en zou door de Belg naar het station worden gebracht. Langs een verlaten jaagpad werd zij verkracht.

De dader beweerde later dat hij seks had gehad met toestemming van het meisje. De aangehouden man wordt naar verwachting binnenkort overgedragen aan de Belgische autoriteiten om daar zijn straf uit te zitten.