De gemeente Haarlemmermeer gaat plekken op de luchthaven aanwijzen waar het verboden wordt om taxidiensten aan te bieden. Dit om de overlast van taxironselaars op Schiphol aan te pakken.

Dat heeft burgemeester Theo Weterings gezegd tijdens een persconferentie. Hij beloofde in november voor kerst met een oplossing voor de taxichaos voor de luchthaven te komen. "Een algeheel verbod is een drastische en ook geen structurele maatregel", wijst de burgemeester naar een rechterlijke uitspraak van vorig jaar. Daarin staat dat het vrij aanbieden van taxidiensten op Schiphol mogelijk moet zijn.

Op plekken waar dat tot overlast leidt, zoals het plein voor de aankomsthal, wordt het nu verboden om diensten aan te bieden. Handhavers en de Marechaussee zullen op deze plekken blijven handhaven, dat heeft volgens burgemeester Weterings de afgelopen tijd een goed effect gehad.

Oplossing

Daarnaast gaan de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam met het ministerie van Infrastructuur en Schiphol nadenken over een structurele oplossing. Er wordt gedacht aan het vergroten van de bestelmarkt, daarmee zou de opstapmarkt verkleind worden. Dit zou voor rust op het plein moeten zorgen. Het is dan voor ronselaars een stuk minder aantrekkelijk zijn om daar hun diensten aan te bieden. 

Ook het vergunningssysteem wordt mogelijk aangepast. Daarin stellen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer hogere kwaliteitseisen. "Daarbij gaan we uit van een zo gelijk mogelijke regelgeving voor Amsterdam, Schiphol en Haarlemmermeer."

Onrustig

Het is al maanden onrustig rond Schiphol. Er staan zogenoemde taxironselaars rond de luchthaven, die toeristen proberen te overtuigen mee te lopen naar hun taxi.

Officiële Schiphol-chauffeurs hebben daardoor het nakijken, bovendien vragen de ronselaars soms honderden euro's voor een ritje van Schiphol naar Amsterdam.