Regeling voor minima gebruikt voor godsdienstlessen moslims

De godsdienstlessen van kinderen van 'enkele honderden' moslims worden betaald door de gemeente Amsterdam. Ouders van die kinderen gebruiken de subsidieregeling voor minima daarvoor.

Dit schrijft de Volkskrant. Volgens de krant bevestigt de gemeente dat de regeling door de ouders wordt gebruikt voor de godsdienstlessen. Normaal gesproken is de regeling bedoeld voor bijvoorbeeld muziekles of het lidmaatschap van een sportclub.

In 2015 ontvingen deze ouders ongeveer 285.000 euro. Wethouder Arjan Vliegenthart zegt nog niet een volledig declaratie-overzicht te hebben van welk geld er voor de koranlessen is gebruikt. De zogenaamde scholierenvergoeding bestaat al jaren. Jaarlijks stelt Amsterdam ongeveer twaalf miljoen euro ter beschikking.

'Al onze moslims minima'

De gemeente ontvangt declaraties van bijvoorbeeld moskeeën. Een van die moskeeën is de Al Kabir Moskee. "Het loopt niet via ons, maar ik sluit niet uit dat ouders er gebruik van maken. Al onze bezoekers zijn minima", zegt voorlichter Mustapha Slaby tegen de krant. De driehonderd leerlingen van de moskee in Oost krijgen elk weekend les in godsdienst en Arabische taal en cultuur. De lessen kosten honderd euro per jaar.

Wethouder Vliegenthart wil zich intussen zo min mogelijk bemoeien met waar ouders hun bijdrage voor gebruiken. "Keuzevrijheid van ouders is een belangrijk onderdeel van de regeling, ik bemoei me er ook niet mee of kinderen nou viool- of gitaarles krijgen."

Toch willen de wethouders in gesprek over de kwestie. De gemeente gaat de godsdienstdeclaraties ook opnieuw tegen het licht houden.

Tip de redactie