Van der Laan wil lok-opsporingsambtenaren inzetten tegen straatintimidatie

Burgemeester Van der Laan wil lok-opsporingsambtenaren inzetten om het verbod op straatintimidatie te handhaven. Dat zei hij vrijdagavond in Het Gesprek met de Burgemeester op AT5.

Het stadsbestuur steunt een initiatiefvoorstel van VVD en CDA om straatintimidatie strafbaar te stellen. Binnenkort wordt daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast.

Uit cijfers blijkt dat 83 procent van de vrouwen tussen de 16 en 34 jaar last van heeft van intimiderend gedrag op straat. Maar het overkomt niet alleen vrouwen, zegt Van der Laan: "Ook bij de gays die hand in hand lopen, je hebt het bij Joodse Amsterdammers die met een keppeltje lopen of bij Marokkaanse Amsterdammers met een hoofddoek."

Handhavingsmiddelen

De burgemeester benadrukt dat het niet goed is als het straks wel strafbaar is maar nauwelijks beboet wordt. "Makkelijk wordt het niet, maar als wij met zijn allen vinden dat we gewoon de mensen moeten opvoeden die dat doen om dat voortaan te laten, dan moeten we ook handhavingsmiddelen inzetten. Bijvoorbeeld mysteryguests, zo noemen we het in de horeca. Je kan op straat ook mensen laten lopen die dat ook teweeg brengen bij mensen. En dan moet dat met cameraatjes of met getuigen of opsporingsambtenaren bewezen kunnen worden." Op de vraag of je dit als een soort 'lokvrouw' zou kunnen betitelen antwoordt hij bevestigend. 

De boetes zijn overigens niet het enige wat Amsterdam gaat ondernemen tegen straatintimidatie. Zo gaat er veel gebeuren in de preventieve sfeer, met onder meer een grote campagne en voorlichting op scholen.

Tip de redactie