Beveiliger Van Gogh Museum discrimineerde Marokkaanse jongen niet

De Marokkaanse jongen die deze zomer werd geweigerd aan de deur van het Van Gogh Museum is niet gediscrimineerd, dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek bekendgemaakt.

De jongen beweerde dat hem te toegang werd ontzegd vanwege zijn afkomst. Het Van Gogh Museum liet weten zich niet te herkennen in de 'door de bezoeker geformuleerde uitspraken'. Het OM onderschrijft de lezing van het museum.

"De betreffende beveiliger had voor het aangaan van een gesprek met de man in kwestie objectieve redenen. Zo stapte de man zelf op de beveiliger af met de vraag of hij met de vip-kaart naar binnen kon, terwijl houders van zo’n vip-kaart doorgaans weten wat ze moeten doen. Ook zijn gedrag tijdens het stellen van de vraag maakte dat de aandacht extra op de man viel", meldt het OM.

Het gedrag van de jongen was voor de beveiliger reden een gesprek met hem te willen voeren. Hiertoe nodigde de beveiliger de jongen uit om uit de rij te stappen om het gesprek aan te gaan. Dit weigerde de jongen. Hij werd vervolgens agressief en vertoonde escalerend gedrag, aldus het OM. Vervolgens is na overleg met een andere medewerker besloten hem de toegang tot het museum te ontzeggen. Dat is hem door een andere beveiliger meegedeeld.

Justitie heeft camerabeelden van het museum bestudeerd en die onderschrijven het verhaal van de beveiliger. "Ze geven in elk geval geen ondersteuning aan de door de man gestelde discriminerende woorden of opstelling van de beveiliger die vragen stelde. Uit de door de man zelf aangeleverde filmbeelden valt af te leiden dat hij op een nette wijze werd bejegend."

De resultaten van het onderzoek was voor de officier van justitie reden om de aangifte te seponeren.

Tip de redactie