Woningen in Jordaan beklad met leuzen tegen Airbnb

Minstens twee huizen in de Jordaan zijn de afgelopen dagen beklad met de tekst 'Stop Massatoerisme'. Volgens omwonenden zijn het woningen die aan toeristen worden verhuurd.

De bekladding staat op de voordeur van een woning aan de Egelantiersstraat en is volgens een omwonende woensdagnacht aangebracht. De tweede verdieping zou volgens buren aan toeristen worden verhuurd. Net zoals een woonboot aan de Lijnbaansgracht, waar de bekladding al voor een groot deel is verwijderd.

Actievoerders hebben de bekladdingen via de links-activistische website Indymedia opgeëist. Ze schrijven dat de bekladdingen een eerste actie is tegen de opkomende trend van het verhuren van woningen aan toeristen. Op de site is ook een lijst gepubliceerd met ruim zestig woningen die illegaal zouden worden verhuurd. De actievoerders waarschuwen dat de bekladdingen door zullen gaan totdat er een einde komt aan de permanente verhuur van woningen via sites als Airbnb. De politie geeft aan dat er nog geen aangiftes zijn gedaan van de bekladdingen.

Veel verhuur

Winkelier Richard Bolle heeft zijn zaak tegenover de bekladde woonboot. Hij keurt de actie niet goed, maar ziet wel dat de boot heel erg veel toeristen trekt. "Die komen hier dan aan en verwachten een hotelreceptie. Maar dan staan ze voor een dichte deur en vrezen ze te zijn opgelicht. Er staan best vaak huurders hier in de zaak, die wij dan moeten helpen."

Bekijk video:

Tip de redactie