Amsterdam zegt nee tegen rondvaartboten in de vorm van een donut

Rondvaartboten in de vorm van een donut, een varende klomp of boten die vooral dienstdoen als varende reclamezuil zijn in de toekomst niet meer welkom op de Amsterdamse grachten.

De gemeente heeft zogenaamd welstandsbeleid gemaakt voor rondvaartboten in de stad. Aan de hand van een lijst criteria, grofweg dezelfde criteria die worden gebruikt voor gebouwen en woonboten, wordt in de toekomst gekeken of rondvaartboten wel bij de stad passen. 

"De historische grachtengordel van Amsterdam is zo uniek, daar passen geen excessen of flauwekul op het water bij", meent verantwoordelijk wethouder Udo Kock (D66). "Het nieuwe welstandsbeleid maakt heel duidelijk wat wel en niet mag. Boten in de vorm van donuts, varende klompen of boten die vooral een reclame-uiting zijn, die mogen bijvoorbeeld niet."

Wetgeving

De regels zullen vooral worden toegepast op nieuwe rederijen. Zo zijn direct de vergunningen voor tien varende auto's (zogenaamde amphibugs) en dertig waterfietsen in de vorm van klompen niet verlengd. Overigens kon de gemeente al bepaalde vaartuigen weren van de gracht, denk bijvoorbeeld aan de drijvende bubbelbaden en bierwaterfietsen. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van andere wetgeving. "Deze nieuwe regels maken het voor ons vooral makkelijker om "nee" te zeggen", verklaart een woordvoerder. 

Langzamer

In de toekomst moeten rondvaartboten niet alleen fraaier zijn, ze zullen ook een stuk langzamer gaan varen. Eerder dit jaar besloot het college de maximum vaarsnelheid op de grachten per 2017 te verlagen van 7,5 naar 6 kilometer per uur.

Tip de redactie