Het is wachten op de eerste dode. Dat zegt een groep buurtbewoners over de aanwezigheid van koeien in natuurgebied Gaasperzoom, bij Zuidoost.

De koeien onderhouden het gebied op natuurlijke wijze, maar zouden bezoekers intimideren en zelfs verwonden. "We hebben ons in de bosjes verstopt, stokjes gepakt en toen hebben ze een halfuur tegenover ons gestaan. En wij hebben die koeien zo weggeduwd steeds."

Hoewel er ook buurtbewoners zijn die de koeien waarderen, zien de critici ze het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. "Medio maart zullen ze wel weer gaan kalveren. Dan is het echt heel erg gevaarlijk. Zeker als je slecht ter been bent en niet uit de weg kunt komen. Het wachten is op de eerste dode, want dan is het wel heel snel opgelost."

De beheerder van het gebied vindt het gevaar erg overtrokken. "Een koe is nou eenmaal wel een groot beest. En voor een hele hoop stedelingen is een koe een heel groot beest. En daar kun je een bepaalde angst voor hebben. Maar die is absoluut niet noodzakelijk."