Hoe uniek is twintig keer op rij ongeslagen voor Ajax?

Als Ajax vanavond niet verliest in Luik, heeft het een imponerend rijtje wedstrijden aan elkaar geregen waarin het ongeslagen is.

Twintig keer achter elkaar stapt Ajax dan van het veld in de wetenschap dat het niet verloren heeft. In de Eredivisie niet, de beker niet en Europa niet. Dat is knap, ook als je kijkt naar de rijke historie van de Amsterdammers. Maar records sneuvelen er nog lang niet. En de tegenstand was toen ook van een ander kaliber. We zetten drie superreeksen op een rijtje.

1971-1972

Ajax heeft in 1971 de Europa Cup I al gewonnen en is ook kampioen, maar gaat in de laatste wedstrijd van dat seizoen, als alle prijzen al verdeeld zijn, onderuit tegen Go Ahead Eagles. De Amsterdammers worden in Deventer met 4-1 geklopt. De selectie blijft echter in het seizoen 1971-1972 op volle oorlogssterkte. Johan Cruijff, Piet Keizer, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Johnny Rep. Het is maar een greep uit de gouden generatie die het continent regeert. In 1972 wint Ajax opnieuw de Europa Cup, de landstitel en de KNVB beker.

In Europa verliest Ajax geen enkele wedstrijd. Onder meer Arsenal, Benfica en uiteindelijk Internazionale moeten buigen. Toch valt er één nederlaag te noteren dat jaar. En opvallend genoeg zijn het opnieuw de Eagles die Ajax pijn doen. Zij maken een einde aan een reeks van maar liefst 35 wedstrijden op rij zonder nederlaag voor Ajax. 

1994-1995

Louis van Gaal maakt Ajax in het seizoen 1994-1995 schier onverslaanbaar. Aan de hand van spelers als Jari Litmanen en Frank Rijkaard wint het de competitie en de Champions League, met schitterende overwinningen tegen bekerhouder AC Milan (3 keer maar liefst) en Bayern München. De Eredivisie is een eitje. Er wordt slechts zeven maal gelijkgespeeld en verder leveren alle wedstrijden twee punten op. Twee inderdaad, want het driepuntensysteem was ingevoerd bij het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten, maar nog niet in Nederland.  

Alleen aartsrivaal Feyenoord weet de almaar voortdenderende Ajax-trein een halt toe te roepen in de beker. In de kwartfinale wordt (weliswaar na verlenging) verloren met 1-2. Het levert wel een ongeslagen reeks op van 32 wedstrijden. En na die bekernederlaag volgt een nóg langere reeks.

1995-1996

Ajax wint de Champions League dus en wint vrolijk verder tot in 1996. Real Madrid wordt weggespeeld in Bernabeu, met een staande ovatie van het thuispubliek tot gevolg. De wereldbeker wordt gewonnen tegen het Braziliaanse Gremio. 

Uiteindelijk houdt Ajax het maar liefst 42 wedstrijden vol. Maar dan moet Edwin van der Sar capituleren op een van richting veranderd schot van Willem II-middenvelder Henry van der Vegt. Daardoor winnen de Tilburgers met 1-0 van het grote Ajax. Het is dan januari 1996. Ajax had in de competitie sinds mei 1994 al niet meer verloren.
 

Tip de redactie